I Nemačkoj nedostaju informatičari

U Nemačkoj i dalje nema dovoljno radne snage u zanimanjima iz oblasti tehnike i prirodnih nauka. Na tržištu su najtraženiji informatičari, a stručnjaci upozoravaju da bi situacija bila daleko gora da nije bilo masovnog doseljavanja.

U izveštaju o stanju i kretanjima na tržištu rada, Institut nemačke privrede iz Kelna, u saradnji sa Udruženjem nemačke industrije, Savezom nemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji, zaključuje da je nedostatak radne snage na području prirodnih nauka, matematike, informatike i tehnologije (MINT) dramatičniji nego ikada, prenosi “PC press”.

Do kraja aprila ove godine u Nemačkoj je u MINT zanimanjima ostalo nepopunjeno 486.000 radnih mesta, što predstavlja rast od 13,1 posto u odnosu na april prethodne godine. Veliki manjak radnika posebno je evidentan u oblasti informatike, u kojoj se potražnja više nego udvostručila za protekle četiri godine.

Razloga za nedostatak stručnih radnika je mnogo. Stariji radnici odlaze u penziju, mlađih nema dovoljno, a potražnja za informatičarima konstantno raste, jer se otvara sve više IKT firmi. „Informatika je relevantna u svim industrijama”, napominje jedan od autora izveštaja, Axel Plünnecke.

Sve više studenata na MINT-fakultetima ne može da nadoknadi potražnju za kvalifikovanom radnom snagom, ali bi taj jaz bio još i veći da nema migracija. U Nemačkoj je naročito naglo porastao broj Indijaca koji studiraju takve fakultete, a kasnije se zapošljavaju kao inženjeri i informatičari.

– Propisi o doseljavanju visoko obrazovanih MINT stručnjaka iz trećih zemalja i dalje su relativno dobri. Teže je u sektoru kvalifikovanih radnika, jer tu migracijski zakon postavlja veće prepreke, što je jedan od razloga zbog kojih je potražnja za kvalifikovanim radnicima kao što su metalski i građevinski tehničari, još i veća nego za diplomcima MINT-fakulteta – objašnjava Plünnecke.

Velika potražnja za MINT specijalistima se ogleda i u smanjenju broja nezaposlenih u toj oblasti, kojih je oko 175.000, ili 12,2 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Istraživanjem je, takođe utvrđeno da su plate za ta zanimanja porasle, a da više akademskih građana radi puno radno vreme. Međutim, jaz između ponude i potražnje u ovim zanimanjima i dalje raste i pored mnogobrojnih kampanja, kao što je bila ona pod sloganom „Dođi na MINT”, a koja je za cilj imala da motiviše devojke i žene za odluku da studiraju prirodno-tehnološke nauke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор