Nemačkoj treba sve više inženjera

made-in-germany-rs-akuvib

Snažnija digitalizacija nemačke industrije, odnosno uvođenje “Industrije 4.0”, koju je pre tri godine inicirala vlada, dovela je do ogromne potražnje za inženjerima koju fakulteti u Nemačkoj sada ne mogu da zadovolje.

Pored prelaska na Industriju 4.0 i digitalizaciju proizvodnih procesa u mašinogradnji, kičmi nemačke industrije, ali i ekonomije u širem smislu, vladina inicijativa je za cilj imala i smanjivanje zavisnosti od američke tehnologije.

Tri godine kasnije, podaci „Boston konsalting grupe“, pokazuju da će 64 posto nemačkih preduzeća iz sektora mašinogradnje digitalizovati svoju proizvodnju u sledeće dve godine, dok će kod američkih konkurenata procesom biti obuhvaćeno 36 posto kompanija, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Nemačke kompanije vrlo brzo uvode inovacije u proizvodne pogone. Tako nekadašnji divovi metaloprerađivačke industrije, poput “Roberta Boša”, sve više postaju tehnološke kompanije, a samo ova zapošljava više od 5.000 inženjera za razvoj softvera. Međutim, digitalizacija je prvi korak, dok će preduzećima kasnije biti potrebna cela armija stručnjaka koji će digitalizovati i proizvode, a takvih stručnjaka nema dovoljno.

Po procenama Federacije inženjera, nemačkim kompanijama će ove godine biti potrebno 85.200 inženjera, a moći će da ih obezbede samo 73.500. U sledećih deset godina tražnja za ovim profilom stručnjaka biće čak tri puta veća od ponude, što ne treba da čudi ako se zna da je Nemačka, posle Kine i SAD, treći najveći svetski proizvođač mašina i industrijske opreme. Nemački Sektor mašinogradnje je najveći poslodavac od svih ostalih industrijskih sektora. Broji 3.200 kompanija, većinom porodičnih, koje zapošljavaju oko milion radnika.

Međutim, još od ujedinjenja 1990. godine, nemački fakulteti ne školuju dovoljno inženjera, što ekonomista u Institutu za ekonomska istraživanja iz Kelna Oliver Kopel objašnjava sporim ekonomskim rastom od 1995. do 2002. godine, koji je obeshrabrivao studente da upisuju inženjerske programe. Tokom ovog perioda broj diplomaca tehničkih zvanja opao je sa 50.000 godišnje na 30.000, a posledice su vidljive danas, nakon decenija ekonomske ekspanzije.

Od ukupno 1,7 miliona nemačkih inženjera, 37 posto je starije od 50 godina, pa će njih više od 600.000 otići u penziju u sledećih deset godina, čime će nestašica stručnjaka postati još izraženija. U rešavanju ovog problema velike kompanije su u prednosti nad manjim, jer imaju veću privlačnu snagu zbog ugleda i finansijske snage, a u mogućnosti su da zapošljavaju i strane stručnjake.

– Ne oslanjamo se samo na jedan bazen radne snage. Za nas ne bi imalo smisla da zapošljavamo samo nemačke inženjere – kaže Gordon Riske, izvršni direktor proizvođača viljuškara i dizalica “Kion” koji posluje i u SAD, Aziji i Južnoj Americi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор