Detašmani za odlazak 2.770 radnika u Nemačku

made-in-germany-rs-gradjevina02

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je javni poziv namenjen srpskim poslodavcima za dodelu detašmana za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u Nemačkoj, a odobrena kvota za 2016/2017. godinu je 2.770 zaposlenih, od čega 1.080 u sektoru građevine.

Poslodavci koji su radove započeli u prethodnim godinama treba u PKS da dostave informaciju o broju zaposlenih koji od 1. oktobra ostaju na radu u Nemačkoj, a na osnovu dobijenih Saglasnosti iz prethodnih raspodela kvota.

Za dodelu novih detašmana mogu konkurisati poslodavci sa sedištem u Srbiji, registrovani za delatnost za koju se dodeljuje detašman. Takođe, poslodavac treba da ima svoje predstavništvo u Nemačkoj i da posluje u skladu sa nemačkim propisima.

Uz zahtev za izdavanje Saglasnosti poslodavac je obavezan da dostavi i fotokopiju Ugovora o izvođenju radova na nemačkom jeziku sa prevodom na srpski jezik, plan dinamike radova ili izjavu na memorandumu privrednog subjekta potpisanu od ovlašćenog lica, ukoliko plan nije utvrđen, kao i fotokopiju dokaza o otvorenom predstavništvu u Nemačkoj.

Srpskim privrednicima je omogućeno učešće u raspodeli kvota zapošljavanja stranih radnika u Nemačkoj na osnovu Sporazuma potpisanog od strane Saveznog izvršnog veća SFRJ i Vlade SR Nemačke o upućivanju jugoslovenskih radnika organizacija udruženog rada iz SFRJ i zapošljavanju u SR Nemačkoj na osnovu ugovora o izvođenju radova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор