Detašmani PKS za rad u Nemačkoj

made-in-germany-rs-gradjevina02

Privredna komora Srbije (PKS) će od 1. oktobra početi da izdaje detašmane srpskim kompanijama koje već imaju ugovorene poslove u Nemačkoj.

Jugoslavija je još 1989. godine potpisala sa Nemačkom Sporazum o upućivanju radnika zaposlenih u domaćim firmama na privremeni rad na osnovu ugovora o izvođenju radova. Ugovor je obnovljen 2001. godine, a omogućava da srpski poslodavci na pojednostavljeni način upućuju zaposlene na rad u Nemačku, jer Srbija nije članica EU.

Na predstavljanju nove usluge, koju će od oktobra PKS obavljati umesto Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsednik nacionalne asocijacije privrednika Marko Čadež je izvestio da Srbija trenutno koristi oko 80 posto kvota za zapošljavanje u Nemačkoj utvrđenih detašmanom, a da se uglavnom radi o građevinskim radnicima.

– Na osnovu ovog sporazuma kvota o maksimalnom broju zapošljavanja radnika iz Srbije u Nemačkoj utvrđuje se svake godine, a Nemačka je za 2016. godinu odredila kvotu od 2.770 radnika. Detašmani nisu pojedinačni ugovori i ne radi sae o pojedinačnim zapošljavanjima u Nemačkoj, već je to zapošljavanje radnika iz kompanija koje već imaju potpisane ugovore o radu u toj zemlji. PKS je već formirala radnu grupu za preuzimanje posla izdavanja detašmana od Ministarstva za rad, a ceo posao je urađen u dogovoru sa ministarstvom kako bi se olakšalo privredi – rekao je Čadež, a prenosi agencija „Beta“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je dodao da Srbija već ima zakon o upućivanju radnika na privremeni rad u inostranstvo i da je prošle godine po tom osnovu na privremeni rad u strane zemlje otišlo 1.140 radnika. Prema njegovim rečima, ove godine je do kraja maja meseca 160 poslodavaca prijavilo više od 4.000 radnika, što pokazuje da su poslodavci prepoznali taj zakon kao dobar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор