U Nemačku za 12 meseci otišlo 912 naših građevinaca

Privredna komora Srbije (PKS) je u poslednjih 12 meseci po osnovu detašmana izdala 912 saglasnosti za upućivanje naših građevinskih radnika na privremeni rad u Nemačku.

Odobrena kvota za poslodavce iz Srbije u detašmanskoj 2017/2018. godini iznosi 2.770 radnika. Po podacima nemačke Agencije za rad, prosečna iskorišćenost ove kvote je za 18 posto viša nego što je bila godinu dana ranije, prenosi agencija „Tanjug“.

Od juna ove godine iskorišćenost detašmanske kvote kontinuirano premašuje 90 procenata, a
najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.

U PKS kažu da je povećanje iskorišćenosti kvote rezultat velikog broja njihovih aktivnosti na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća. Kako bi se dodatno unapredila efikasnost prijema i obrade, PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja dokumentacije i zahteva za detašman.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi firma sa sedištem u Srbiji, a registrovana je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuju njeni zaposleni. Potrebno je da firma ima svoje predstavništvo ili poslovnu jedinicu registrovanu u Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenula postupak otvaranja predstavništva.

Zaključkom Vlade Srbije i Rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, PKS od 1. oktobra 2016. obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju građevinskih radova u Nemačkoj. Poslodavcima koji u Nemačku upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор