TPV Šumadija širi pogone u Kragujevcu

Slovenačka kompanija „TPV“ najavljuje nova ulaganja u svoju fabriku u Kragujevcu, odnosno izgradnju dodatnih proizvodnih pogona kompanije „TPV Šumadija“, kao i stipendiranje studenata mašinske struke.

TPV iz Novog Mesta jedan je od vodećih dobavljača na globalnom tržištu automobilske industrije. Pored pet fabrika u Sloveniji, pre 10 godina otvorili su i jednu u Kragujevcu. Zadovoljni poslovanjem sada najavljuju širenje poslovanja u Srbiji sa ciljem da u narednim godinama ostvare prihod od 10 miliona eura.

Od prve grinfild investicije u Kragujevcu, do proizvođača delova za renomirane autokompanije kao što su „Daimler“, „Renault“ i „Škoda“, TPV je počeo skromno, sa proizvodnjom zaptivaka i 70 radnika. Danas ih broji više od stotinu, a iz Kragujevca sada stižu i metalni automobilski sklopovi sa oznakom „proizvedeno u Srbiji“.

Uz konstanan rast proizvodnje i izvoza koji su učetvorostručeni, TPV Šumadija plasira svoje proizvode na tri kontinenta u 25 zemalja, prenosi „RTS“.

– TPV značajno doprinosi izvozu Šumadije i Pomoravlja. Ukupan izvoz ove firme u prvih sedam meseci ove godine iznosi oko 3 miliona eura – ističe Predrag Lučić iz Regionalne privredne komore Kragujevac.

Slovenci su do sada u kragujevačku fabriku uložili oko 6 miliona eura. S obzirom na to da zahtevno automobilsko tržište diktira osvajanje novih tehnologija i proizvoda, slovenački investitori se pripremaju za otvaranje i razvojnog centra u kome će raditi studenti mašinstva.

– To će biti jedna vrsta satelita našeg velikog razvojnog centra u Novom Mestu. Zbog iskustva i odličnog kadra iz ove baze, odlučili smo da prvi razvojni satelit napravimo u Kragujevcu – objasnio je direktor TPV grupe Novo Mesto Marko Gorjuk.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор