Leoni širi proizvodnju u Prokuplju i Malošištu

leoni

Nemački proizvođač kablova za auto industriju, kompanija „Leoni“, proširuje svoje proizvodne kapacitete u Prokuplju i Malošištu za još 15.000 kvadrata, gde će proizvoditi nove kablovske sisteme za dosadašnje kupce „BMV“ i „Jaguar“.

Nakon završetka izgradnje, koja je počela pre nekoliko meseci, broj radnika u ovim fabrikama biće znatno veći, najavljuju u prokupačkom Leoniju, a prenosi „RTS“.

– Povećanje porudžbina kao i činjenica da smo dobili novi projekat, nametnulo je potrebu za proširenjem od šest hiljada metara kvadratnih proizvodnog prostora. U ovom trenutku u Prokuplju imamo oko dve hiljade radnika, a realizacijom ovog projekta, do polovine naredne godine, imaćemo tri hiljade radnika. Osim u Prokuplju proizvodne kapacitete proširujemo i u Malošištu, a već krajem godine krećemo sa izgradnjom nove fabrike u Nišu – objašnjava Klemens Saks, direktor Leonija u Srbiji.

Po njegovim rečima, Srbija je za nemačku kompaniju, koja trenutno posluje u više od 32 zemlje sveta, strateška lokacija. O namerama nemačkih investitora najbolje govore trenutna ulaganja koja su najveća od početka poslovanja u našoj zemlji.

Kao najveći poslodavac u Opštini Prokuplje, nemačka kompanija ima i sve značajnije mesto i ulogu u društvenom životu, ali i presudan uticaj na smanjenje stope nazaposlenosti i zaustavljanje ekonomske migracije.

– Prosečna starost naših radnika je oko 33 godine. Taj podatak govori da ima puno mladih, i momaka i devojaka. Puno ljubavi se rodilo u Leoniju, puno brakova se sklopilo, i veoma smo ponosni što u svakom trenutku imamo između 150 i 180 trudnica – ističe Ana Pešić, zamenik direktora Leonija u Prokuplju.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je za godinu dana u Prokuplju nezaposlenost smanjena za oko 2,5 procenata. Najveći uticaj na ovakav rezultat imala je fabrika „Leoni“, u kojoj je u ovom periodu posao našlo više stotina radnika.

Proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta u Leoniju Vlada Srbije je do sada pomogla sa oko tridesetak miliona eura, a značajna sredstva izdvojile su i lokalne samouprave.

Leoni posluje u Srbiji od 2009. godine i jedan je od prvih velikih nemačkih investitora iz automobilske industrije. Od početnih sedamsto radnika, njihov broj je za sedam godina povećan na blizu pet hiljada, a u naredna dve godine je u planu zapošljavanje još oko tri hiljade ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор