Prinos šećerne repe u Srbiji kao u Nemačkoj

made-in-germany-rs-vojvodina-njive

Proizvođači šećera u Srbiji, kompanije „Hellenic sugar“ i „Sunoko“, slažu se da je ovo izuzetno dobra godina za šećernu repu, a da će cena od 35 eura po toni, koju garantuju obe šećerane, proizvođačima obezbediti bruto prihod vredan 3.000 eura po hektaru.

Po navodima agronoma ova godina će biti zabeležena po tome što su od setve do zrenja šećernu repu pratili idealni vremenski uslovi, prenosi „RTV“.

U kompaniji Hellenic sugar kažu da u preradi očekuju čak 10 tona sirovog šećera po hektaru, što je na nivou proizvodnje repe i šećera vodećih kompanija iz Nemačke i Francuske. Proces vađenja i prerade repe trajaće bar još sedam nedelja, a ove godine neće biti problema sa isplatom proizvođačima, poručuju iz kompanije.

S obzirom da je domaći proizvođač šećera Sunoko već izašao sa uslovima za narednu setvu, u Hellenic sugaru kažu da prate konkurenciju, pa i oni u narednoj sezoni ratarima nude i garantuju 35 eura po toni slatkog korena. Iako se naredne godine ukidaju proizvodne kvote za šećernu repu u Evropskoj uniji, obe naše šećerane nisu zabrinute i čak planiraju povećanje proizvodnje.

Šećerana u Senti, koja je nedavno pripojena kompaniji Sunoko, ove jeseni prvi put posle 55 godina neće raditi. Međutim, posle jednogodišnje pauze, ponovo radi šećerana Šajkaška u Žablju, vlasništvo grčke kompanije, odakle stižu uveravanja da će za ovu fabriku u narednim godinama sigurno biti sirovine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор