Rod kukuruza obara rekorde!

made-in-germany-rs-kukuruz

U Srbiji je ove sezone do sada obrano oko 70 procenata kukuruza, zasejanog na milion hektara, sa prosečnom količinom roda koja će premašiti 8 tona po hektaru.

Stručnjaci i ratari se slažu da će Srbija ove godine ostvariti ukupan rod od više od osam miliona tona kukuruza, što je za 10 posto više nego rekordne 2014. godine. Godišnje potrebe Srbije iznose oko 4,5 miliona tona kukuruza, tako da bi ove godine u izvoz moglo da ode više od 3 miliona tona ove žitarice, prenose “Večernje novosti”.

Međutim, i pored vrlo visokog roda zemljoradnici nisu zadovoljni, jer se i onako preniska cena kukuruza od 14 i 15 dinara po kilogramu, dodatno smanjuje kada se zrno suši. Zbog mnogo kiša vlažnost zrna je još prilično visoka.

– Ova godina je bila idealna za kukuruz. Imali smo red kiše, red toplog vremena. Gotovo da i nisam video lošu njivu sa kukuruzima, a stvarno sam prošao znatan deo Srbije. Posle slučaja sa aflatoksinom, naučili smo lekciju, tako da verujem da niko neće dopustiti da vlažan ili pregrejan kukuruz smešta u silose. Samo je sušenje na stabljici dobro rešenje, jer se bolesti daleko lakše razvijaju u zatvorenom prostoru – kaže Goran Bekavac sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije smatra da usporen „ritam“ berbe pogoduje i trgovcima kukuruzom, jer su zbog niskog vodostaja Dunava izvozni poslovi i dalje usporeni, tako da su silosi gotovo puni.

– Kukuruz najviše izvozimo rečnim putem, a vodostaj Dunava je sada nizak, pa se barže umesto do punog kapaciteta, pune sa 60 posto. Verujem da problema sa smeštajem roda neće biti, jer imamo i dosta podnih skladišta, a i poljoprivrednici ne žure mnogo sa berbom, zbog veće vlažnosti i niske cene. Samim tim, mesta za ovogodišnji rod bi trebalo da bude, tim pre što je berba počela znatno ranije, a po pravilu je znala da traje i do decembra – ističe Saković.

Naše ratare je obradovala najava da bi Robne rezerve mogle da kupe 50.000 tona kukuruza, po ceni od 16 dinara za kilogram. Detalji ovog dogovora biće poznati sledeće nedelje, kažu na novosadskoj Produktnoj berzi koja bi za račun Robnih rezervi trebalo da otkupi kukuruz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор