Izvoz srpskog softvera premašio izvoz malina

made-in-germany-rs-srpska-zastava-software

Izvoz srpskog softvera premašio je izvoz maline, istaknuto je na prezentaciji studije Svetske banke (SB) pod nazivom “Svetski izveštaj o razvoju 2016: Digitalne dividende”, održanoj prošle nedelje u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Po rečima direktora Direkcije za eUpravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Dušana Stojanovića, sedam domaćih IT stručnjaka radilo je na izradi softvera koji prepoznaje otiske prstiju, a danas ga koristi američka bezbednosna služba FBI.

On je naglasio da i Vlada Srbije radi na uvođenju digitalizacije i elektronskih servisa, i u tom smislu je okrenuta i prema građanima i privredi, prenosi agencija “Tanjug”.

– Okrenuti smo i ka unutrašnjem uređenju države, što se vidi i kroz druge procese koji nisu samo vezani za elektronsku upravu. Važno je baviti se digitalizacijom poslovnih procesa, a mi već sada možemo da digitalizujemo svaki proces koji postoji i ima smisla – poručio je Stojanović.

Jovana Tripunović iz Beogradske otvorene škole je na prezentaciji u PKS rekla da je Srbija napravila veliki pomak kada je reč o inovacijama, kao i da je važno da svi shvate koliki je danas značaj interneta i njegovog korišćenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор