Klekovača opravdala status srpskog brenda

made-in-germany-rs-klekovaca

Grad Bajina Bašta ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje rakije klekovače koja je već odavno postala nadaleko poznat i prepoznatljiv brend ovog dela Srbije.

Kupaca čuvene „kleke“ nikada nije falilo, međutim, raspad bivše jugoslavije (SFRJ) i rat tokom devedesetih godina prošlog veka, ugasili su tržište. Zemljoradnička zadruga „Bajina Bašta“, iz čijih je kazana potekla prva kleka davne 1955. godine, počela je da tone u dugove. Iako je 2010. godine preduzeće otišlo u stečaj, to nije poljuljalo želju petorice radnika da nastave bitku za ovaj cenjeni i konkurentni proizvod. U tajne recepta njihovog uspeha od skoro se mogu uveriti i posetioci koji navrate u pogon firme BB „Klekovača“.

– Još 2006. godine osnovali smo ćerku-firmu BB „Klekovača“, ali je i ona zajedno sa zadrugom otišla u stečaj. Nas petoro smo podigli kredite, sakupili sredstva i iznajmili opremu i prostor od stečajnog upravnika. Kupili smo i sirovine tako da proizvodnja ni jednog trenutka nije stala – priča Milomir Jovanović, sadašnji direktor preduzeća, a nekadašnji tehnolog u Zadruzi, prenose „Večernje novosti“.

Kako dalje navodi, prve dve godine prošle su bez plate, a potom su pronašli novi prostor, ali i strateškog partnera, zbog čega se sada mogu pohvaliti sa 300.000 litara rakije na lageru. Unazad godinu dana, njihov pogon u Bajinoj Bašti označen je i kao turistička destinacija. Tu je otvoren i degustacioni centar, gde se uz rakiju klekovaču služi i pravi domaćinski ručak.

– Da biste imali dobru klekovaču kao proizvod, ona mora da odstoji, zato je i važno da se ne prekida proizvodnja. Danas je usavršena tehnologija i nema tu tajnog recepta, ali naša ljubav prema poslu je poseban sastojak koji ovu kleku čini jedinstvenom. Imali smo dosta gostiju iz Slovenije, koji su veoma zainteresovani i da vide sam proces proizvodnje, ali i da kupe naše proizvode. Nova degustaciona sala za 50 osoba biće u potpunosti uređena krajem aprila, a opremićemo i 16 apartmana za noćenje. Upravo čekamo na njihovu kategorizaciju – objašnjava Jovanović i napominje da kleka iz Bajine Bašte, pored Austrije i susednih zemalja, stiže i do Australije, kao trenutno najvažnijeg uvoznika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор