“Srpska se vina vratila na svetsko tržište!”

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Britanska novinska agencija “Rojters” objavila je tekst u kome ocenjuje da su se “srpska vina uspešno vratila na svetsko tržište”, navodeći da je u srpskoj poljoprivredi proizvodnja vina jedna od najbrže rastućih oblasti, koja zapošljava oko 100.000 domaćinstava u zemlji sa 7,3 miliona stanovnika.

Rojters u ovom tekstu podseća na legendu o rimskom imperatoru Marku Aureliju Probusu koji svojim vojnicima nikada nije dopuštao da sede besposleni, pa im je u vreme mira davao zadatak da sade vinograde na obroncima planine Alma Mons, odnosno na današnjoj Fruškoj Gori.

“Tokom vekova, proizvodnja vina na području zapadnog Balkana je postala plemenit i unosan posao. Dva svetska rata, zanemarivanje u doba komunizma i decenija previranja na kraju 20. veka devastirali su industriju vina. Međutim, u Srbiji su sada ponovo primetni zeleni izdanci oporavka”, ocenjuje britanska agencija.

Izvoz nagrađivanih srpskih vina raste, dok su državne zadruge koje su u komunističkom dobu proizvodile velike količine vina slabog kvaliteta, sada unapredile poslovanje. Uz to, porastao je i broj privatnih vinograda na kojima se uzgajaju autohtone vrste grožđa.

– Srpska vina se vraćaju na tržišta. U proteklih deset do petnaest godina ostvarili smo veliki napredak na planu unapređenja prozvodnje i kvaliteta – kaže Miroslav Kovačević (47), koji pripada trećoj generaciji vinara iz Iriga, gde njegova porodična firma zapošljava oko 120 radnika.

„U periodu od 2006. do 2014. godine izvoz vina i drugih alkoholnih pića proizvedenih na bazi grožđa i više je nego udvostručen na 17 miliona eura, uprkos poplavama i lošim vremenskim uslovima koji su ugrozili prošlogodišnje useve“, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije (RZS).

Na prošlogodišnjoj svetskoj dodeli nagrada za najbolja vina u Londonu 25 spskih vina osvojilo medalje i preporuke, što je znatno više u odnosu na samo dva vina koja su bila nagrađena u 2008. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор