Srpska vina i rakije nižu svetske medalje za kvalitet

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Dva penušava vina „Aleksandrović“ osvojila su u Londonu zlatne nagrade, vina sestara Aleksić vraćaju se iz Beča sa dve zlatne i pet srebrnih medalja, dok su „Stare Sokolove” rakije na takmičenju u Bosni nagrađene sa dve zlatne medalje.

Srpski šampanjac

Sa vinima „Trijumf noir 2009“ i „Trijumf Šardone 2009“ vinarija „Aleksandrović“ iz Topole
osvojila je dve zlatne medalje na svetskom takmičenju šampanjaca i penušavih vina u Londonu (Champagne end sparkling wine world campionships).

Na takmičenju koje predstavlja najcenjenije i najstrožije nadmetanje šampanjaca i penušavih vina u svetu, penušavo vino „Trijumf Šardone 2009“ nagrađeno je kao jedno od najboljih penušavih vina, a svako vino je ocenjivao Tom Stivenson, kao jedan od najcenjenijih stručnjaka za šampanjce i penušava vina, saopšteno je iz te vinarije.

U vinariji „Aleksandrović“ kažu da od 2008. godine proizvode penušava vina po tradicionalnoj šampanj metodi, i da su danas sve prisutniji na vinskim mapama sveta. Penušava vina „Trijumf“ su skrenula pažnju na Srbiju kao zemlju sa velikim potencijalom za proizvodnju vrhunskih penušavih vina, istuču u ovoj vinariji.

Sedam medalja

Sa upravo završenog takmičenja vina u Beču, 9 vina sestara Aleksić iz malog Vranja sa juga Srbije, vratilo se kući sa 7 medalja, dve zlatne i pet srebrnih.

Na ovom takmičenju, poznatijem kao „Austrian Wine Challenge“, gde svake godine renomirani svetski vinski žiri ocenjuje vina sa svih kontinenata, ove godine su na proveru kvaliteta poslata vina čak 1708 proizvođača iz celog sveta, sa ukupno 11.611 uzoraka ovog pića.

Vinarija “Aleksić” dobila je zlatne medalje za svoja poznata vina iz limitiranih serija, „Kardaš“ i „Bonaca“. Vino „Sevdah“, čija je osnova autohtona sorta smederevka, nagrađeno je sa srebrnom medaljom, potvrđujući uverenje sestara da autohtone sorte imaju potencijal i da na njima treba raditi. „Nostalgija“, kao crvena kupaža i vino za svaki dan, ocenjeno je sa srebrnom medaljom, kao i roze „Barbara, sa osnovom od muskat hamburga.

Srebro su ponele i preteče limitiranih zlatnih vina „Bonaca“ i „Kardaš“, potvrđujući tako značaj probrane berbe, posebne nege i sazrevanja vina. Posebnom brigom i negovanjem vina sestre Aleksić srebrnu osnovu pretvaraju u zlato.

Zlatna rakija

„Stara Sokolova Rakija“ je na 4. međunarodnom festivalu šljive i voćnih rakija u Ugljeviku u Bosni i Hercegovini (BiH), osvojila dva priznanja za vrhunski kvalitet. Rakija „Stara Sokolova 12“ dobila je zlatnu medalju i pobedila u kategoriji šljivovice, dok je u kategoriji ostalih voćnih rakija veliku zlatnu medalju dobio “SOKO Vinjak”.

U saopštenju proizvođača kaže se da je „Stara Sokolova“ zahvaljujući kvalitetu i tradiciji koje ima, kao i profesionalnosti uvoznika i distributera na teritoriji BiH, još jednom dokazala zašto je omiljena premium rakija širom našeg regiona. Gotovo 70 posto proizvodnje ove destilerije uspešno se izvozi na inostrana tržišta, od Rusije, preko Bliskog istoka, Balkana i Zapadne Evrope, pa sve do Kanade, Amerike i Australije, podsećaju iz „Stare sokolove“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор