Vranjanska “Tamjanika” okićena srebrom

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Na prošlonedeljnom ocenjivanju muskatnih vina, „Muskats du Monde“ održanom u Francuskoj, Tamjanika “Žuti cvet” vinarije “Aleksić” iz berbe 2014. godine, nagrađena je srebrnom medaljom.

Tokom dva dana, internacionalni žiri od 55 profesionalnih ocenjivača vina testirao je osobine i kvalitet 209 muskatnih vina iz 22 zemlje širom sveta. Dodeljene su 24 zlatne i 45 srebrnih medalja, od kojih je jedna stigla i na jug Srbije u vranjansku vinariju “Aleksić”, kao još jedna potvrda i priznanje uspešnosti truda i rada.

U saopštenju ove vinarije navodi se da Tamjanika kao sorta na autentičan i karakterističan način oslikava naše podneblje, ali pre svega stil koji poslednjih godina grade sestre Aleksić.

– Kvalitet “Žutog cveta”, koji je pored komisije prepoznalo i naše tržište, razlog je što smo ove godine pod tom sortom podigli još jedan novi vinograd od dva hektara u okolini Niša. Berba 2014. je bila puna izazova kojima je Tamjanika ipak odolela i dala vino izuzetne svežine, karaktersitične arome i izuzetnog sklada. Ova nagrada je dodatni motiv za dalje bavljenje našim autohtonim sortama i prikazivanje kroz njih svih specifičnosti koje daje jug Srbije kao jedinstveno podneblje – kažu u vinariji “Aleksić”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор