Aerodrom „Berlin Brandenburg“ traži partnera

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Glavni grad Nemačke pokušava da privuče investitore iz privatnog sektora koji bi kupili udeo u aerodromu „Berlin Brandenburg“ i investirali u njegovu dalju izgradnju.

Potencijalnim investitorima kao što su kompanije “Makari” i “JP Morgan”, biće predočeni poverljivi podaci o poslovnim planovima aerodroma, kako bi mogli da pripreme konkretne ponude, piše nemački „Bild“, a prenosi agencija „Rojters“.

Zbog birokratskih i tehničkih problema, otvaranje aerodroma Berlin Brandenburg, čija je gradnja do sada koštala 5,1 milijardu eura, odlagano je više puta, pa je prvobitno predviđeni rok za njegovo puštanje u rad pomeren sa 2012. na 2017. godinu.

Aerodrom je zajedničko vlasništvo grada Berlina, savezne pokrajine Brandenburg i nemačke federalne vlade. Po navodima lista Bild, Vlada Nemačke želi da proda svojih 26 procenata akcija aerodroma čim on bude u funkciji.

Portparol berlinskog aerodroma kaže da nema novih detalja na polju moguće delimične privatizacije aerodroma, kao i da je Evropskoj komisiji (EK) potrebno prvo predočiti procenu mogućeg povraćaja investicija privatnih finansijera. On nije želeo da komentariše spekulacije medija da su neki od potencijalnih investitora već kontaktirani, a ni službe za odnose s javnošću u kompanijama “Makari” i “JP Morgan” u Nemačkoj nisu bile dostupne za potvrdu te informacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор