Novi problemi novog berlinskog aerodroma

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Nakon što je građevinska firma koja učestvuje u izgradnji novog međunarodnog aerodroma „Berlin Brandenburg“ proglasila bankrot, političari u Nemačkoj upozoravaju da bi otvaranje tog aerodroma ponovo moglo biti odloženo.

Novi aerodrom je u zajedničkom vlasništvu grada Berlina, savezne pokrajine Brandenburg i nemačke federalne vlade, a njegova izgradnja pocenjena je na 5,1 milijardu eura. Otvaranje aerodroma je do sada više puta odlagano zbog birokratskih i tehničkih problema, a prvobitno predviđeni rok za puštanje u rad pomeren je sa 2012. na 2017. godinu, prenosi agencija „Frans pres“.

Čelnici ovog projekta kažu da još uvek procenjuju posledice bankrota nemačke filijale holandske grupe „Rojal Imtek“, koja je bila zadužena za obimne radove na vodovodu, elektroinstalacijama i sistemu ventilacije na aerodromu.

– Verujem da je rok za otvaranje aerodroma u 2017. godini pod velikim znakom pitanja – kaže za berlinski javni radio predsednik Komiteta za istragu odlaganja otvaranja aerodroma Martin Delijus i dodaje da su vođe projekta odavno morale da nađu alternativu za kompaniju Imtek, budući da “izgradnja ventilacionih sistema nije kvantna fizika”.

Iako aerodrom još uvek nije u funkciji, on već pravi mnoge dodatne troškove, budući da do njega iz centra grada jednom dnevno stiže “voz duhova”, kako već postavljene šine ne bi zarđale, a zidovi tunela privukli mahovinu.

Inače, Grad Berlin već neko vreme pokušava da iz privatnog sektora privuče investitore koji bi kupili udeo u aerodromu Berlin Brandenburg.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор