Predstavljen „Vinski atlas“ Srbije

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Za razliku od prošle godine koja je za proizvodnju grožđa i vina u Srbiji bila izuzetno slaba zbog lošeg vremena i katastrofalnih poplava, ove sezone očekuje se duplo veća proizvodnja.

Po rečima rukovodioca Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede, Darka Jakšića, prošle godine je u Srbiji proizvedeno svega 0,3 miliona hektolitara vina, dok se ove godine očekuje duplo veća proizvodnja.

On je na skupu povodom predstavljanja „Vinskog atlasa“ objasnio da su prošlogodišnji prinosi grožđa u Srbiji bili za čak 70 posto manji u odnosu na prosečne berbe. Kvalitet je zavisio od lokacije i sorte, naveo je Jakšić, ali nije bio uobičajen.

– Vinske sorte grožda se u Srbiji gaje na 17.483 hektara, što čini oko 75,7 posto ukupnih površina pod vinogradima. Sorte čije je grožđe namenjeno potrošnji u svežem stanju gaje se na ukupno 4.667 hektara, odnosno na 24,3 posto ukupnih površina pod vinogradima – izvestio je Jakšić i dodao da se proizvodnjom grožđa u Republici Srbiji bavi 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, što je 12,7 posto od ukupnog broja gazdinstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор