Na sajmu hrane u Kelnu čak 22 firme iz Srbije

made-in-germany-rs-sajam-etno-hrane-i-pica

Najveći sajam hrane na svetu, „Anuga“, u nemačkom gradu Kelnu, okupiće od 10. do 14. oktobra, pod sloganom „Okusi budućnost“, čak 7.063 firme iz 108 zemalja sveta, među kojima će se i 22 srpske kompanije predstaviti sa svojim voćem, povrćem i prerađevinama od voća i povrća.

– Na poslednjem „Anuga“ sajmu srpske firme su sklopile poslove vredne oko 2 miliona eura. Na ovogodišnjem sajmu u Kelnu moglo bi biti i više srpskih predstavnika koji bi da izvoze svoje proizvode u Nemačku, Evropu i svet. Međutim, kod nas još uvek nije u dovoljnoj meri shvaćena važnost ove velike manifestacije – napominje Danilo Šuput iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji i zastupnik sajma u Kelnu za Srbiju i Crnu Goru.

Koliko je veliki značaj sajma „Anuga“ i još veće interesovanje svetskih kompanija za učešće na njemu, najbolje govori podatak da vodeći svetski proizvođači hrane svoje mesto na ovoj manifestaciji rezervišu godinu dana unapred. Zbog toga Šuput napominje da je nemoguće prijaviti svoje učešće jedan ili dva meseca ranije, i poziva domaće kompanije da ubuduće svoje mesto rezervišu na vreme.

Sajam hrane u Kelnu organizuje se svake druge godine. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Privredna komora Srbije (PKS) ove godine su organizovali učestvovanje petnaest srpskih privrednika na dva štanda, dok još sedam kompanija iz Srbije izlaže samostalno, prenosi „Market network“.

Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka, a manifestaciju će sutra otvoriti Kristijan Šmit, nemački ministar za ishranu i poljoprivredu. Sajam će predstaviti organske proizvode, regionalne specijalitete, funkcionalnu hranu, košer i halal proizvode, peciva, pića, mlečni program, meso, veganske i vegeterijanske namirnice, a promovisaće i nove robne marke.

Pored Grčke kao zemlje partnera, koja će se predstaviti sa 210 izlagača, jedna od vodećih zemalja po broju gostujućih firmi na sajmu „Anuga“ biće i Italija sa svoja 993 predstavnika, Nemačka sa 769, Kina sa 432 i Turska sa 278 izlagača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор