Oplenačka berba privukla 200.000 posetilaca

Oplenačka berba iz godine u godinu okuplja sve više domaćih i stranih turista, tako da je za samo tri dana koliko je trajala, ovogodišnju manifestaciju u Topoli posetilo oko 200.000 gostiju.

Poslednjeg dana festivala u Topolu i na Oplenac je pristigao rekordan broj ljubitelja vina i grožđa. Nagrade su dodeljene za najlepšu pesmu o vinu i ljubavi, za najlepši suvenir i „Najlepša dvorišta Šumadije“, a održana je i Nacionalna izložba pasa.

Na Vinskom trgu svoje proizvode su izlagali proizvođači vina i rakija, prodavalo se grožđe i mlado vino, voće i suvo meso, a u šatorima su se služili jagnjeće i praseće pečenje i svadbarski kupus uz muziku uživo, prenosi „Glas zapadne Srbije“.

Grožđe je koštalo od 150 do 250 dinara po kilogramu, litar mladog vina 200 dinara, dok je za litar rakije trebalo izdvojiti 1000 dinara. Proizvođači su zadovoljni ovogodišnjom berbom i kažu da je godina pogodovala vinovoj lozi, zbog čega su bobice pune šećera i kvalitet grožđa izuzetan, a takvo će biti i vino.

Voćari, vinogradari i povrtari ovog kraja predstavili su se na izložbi poljoprivrednih proizvoda koju je rganizovala Srednja škola “Kralj Petar I”.

– Tu je oko 25 izlagača, naših uzgajivača iz sela Božurnja, Vinča, Plaskovac, Mitrovčić i Šume, koji godinama izlažu svoje proizvode na Oplenačkoj berbi. I pored teške godine za poljoprivrednike izložba je bogata i proizvodi su visokog kvaliteta, a novčanim nagradama smo nagradili 18 najboljih gazdinstava – rekla je profesorka Dušica Radojević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор