Kako nabaviti stan preko crowdfundinga

Finansiranje po principu crowdfundinga sve je popularnije u svetu, a u Nemačkoj je ovaj način prikupljanja sredstava omogućio i malim ulagačima da učestvuju u tamošnjoj građevinskoj renesansi. Međutim, i ovi poslovi nose sa sobom određeni rizik.

Stambena zajednica „Šverin“, koja je u potpunosti u vlasništvu istoimenog grada na severu Nemačke, odlučila se da preko crowdfundinga prikupi preostali novac za temeljno renoviranje jedne petospratnice, čija je rekonstrukcija procenjena na 4,5 miliona eura. Tako je ova Stambena zadruga umesto preko dva ili tri velika finansijera, brzo došla do dodatnih 800.000 eura preko stotinjak malih ulagača koji su svoje uloge oročili na 13 meseci uz kamatu od 4 posto.

Ovaj primer ilustruje tipičnu win-win situaciju u kojoj naručilac posla brzo i jednostavno dolazi do sredstava, a mali ulagači do kamata kakve štednjom sada ne bi dobili ni u jednoj banci. Stoga ne treba da čudi što je crowdfunding bila jedna od glavnih tema na upravo završenom sajmu Ekspo Real u Minhenu – piše „Dojče vele“.

Svoj štand na ovom sajmu imala je i onlajn platforma „exporo.de“, specijalizovana za crowdfundnig projekte u sektoru stanogradnje. Šef ove platforme Julijan Ercen kaže da se mnogi gradovi nalaze pod pritiskom da brzo stvore nove stanove, u čemu im može pomoći i crowdfunding.

Ovaj model finansiranja brzo je prihvaćen i dosad je za projekte s nekretninama sakupljeno preko 100 miliona eura, a u posao su ušli i veliki predstavnici branše poput trgovca nekretninama „Engel&Völkers“.

Ideja crowdfundinga privlačna je građevinarima, jer se radi o nebirokratskom i brzom načinu dolaska do kapitala, a tu je i nezavisnost od banaka. Sa ovako prikupljenim kapitalom Danijele Fuša iz „SoHo Turley Development“ u Majncu gradi 35 novih stanova i tvrdi da je projekat jeftiniji nego da ga je finansirala banka.

Crowdfunding je i marketinški projekat, jer je interes 200 ili 300 okupljenih malih ulagača da prošire vesti o svom projektu kako bi on što bolje prošao na tržištu.

Ali, stvari mogu krenuti i neželjenim tokom kao u slučaju građevinskog projekta „Luvebel“ na berlinskom „Tempelhofu“. Firma koja je gradila luksuzne stanove u prestižnom delu Berlina početkom septembra je otišla u stečaj, zbog čega čak 286 sitnih ulagača verovatno nikada više neće videti svoj novac.

Karl fon Štrehov, šef crowdfunding platforme „Cinzland“, nije bio iznenađen ovim stečajem i kaže da stopostotne sigurnosti kod građevinskih projekata nema, zbog čega tručnjaci ulagačima preporučuju da svoj kapital podele na više fondova kako bi smanjili rizik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор