Zaražene svinje stižu iz Danske preko Nemačke

Svakoga dana se iz Danske u Nemačku kamionima preveze 35.000 svinja, a odatle dalje ka ostalim zemljama Evrope. Međutim, više od 60 posto danskih svinja zaraženo je bakterijom LA-MRSA, a o tome kupci iz inostranstva ništa ne znaju.

Ova bakterija izaziva infekcije, posebno kod već bolesnih ljudi. Prenosiva je sa stoke na ljude koji ih gaje, ali i na mesare koji obrađuju zaraženo meso. Bolest je otporna na lekove, a mnogi je mogu dalje prenositi, a da se sami ne razbole, piše danski novinar Kjeld Hansen za EU obzerver.

Svake godine Danska izveze oko 13 miliona živih svinja, većinom u Nemačku i Poljsku. Danski izvoz čini 57% ukupnog izvoza u zemlje EU, zbog čega je glavni izvor širenja zaraze širom Unije. Danska godišnje izveze i 19.000 svinja za rasplod, koje su u 2015. godini uvozile sve zemlje EU, osim Malte, Luksemburga, Kipra i Hrvatske. Pre izvoza se ne proverava da li su svinje zaražene, a farmeri nisu obavezni da o opasnoj bakteriji obaveste kupce.

Od otkrića bakterije LA-MRSA 2006. godine danska industrija svinja snažno se protivi pokušajima da se poboljša proizvodnja. Umesto toga insistiraju na tajnosti. Kada su 2012. dva novinara zahtevala spisak zaraženih farmi, industrija je zahtev blokirala i tužila ih vlastima.

Pretpostavlja se da danas oko 12.000 Danaca prenosi ovu bakteriju. Do sada je registrovano šest smrtnih slučajeva, međutim, možda ih je bilo i više pre 2011. i početka praćenja infekcije. Uprkos tome danski izvoz svinja postaviće novi rekord 2016. godini.

Prema rezultatima najnovije studije, dva od tri slučaja LA-MRSA infekcije u Norveškoj izazvana su bakterijama iz Danske. Iako je Norveška zabranila uvoz svinja, bakteriju su doneli gostujući danski farmeri i veterinari, prenosi „index“.

Industrija svinja u Norveškoj i vlasti ujedinili su se u borbi protiv ove zaraze i ona je sada u Norveškoj gotovo iskorenjena. U međuvremenu, Danci smatraju da bi borba protiv bakterije naštetila njihovom profitu, zbog čega poručuju da se treba navići na život uz ovu bakteriju.

Samo za osam godina Danska je od 0 inficiranih farmi došla do gotovo 100% inficiranih. Ukoliko se za zaražene svinje ne zatvore granice, samo je pitanje vremena kada će biti zaražena cela EU, upozorava danski novinar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор