Našim lekarima u Nemačkoj 2.000 € ako dovedu kolegu

Srpskim lekarima zaposlenim u Nemačkoj tamošnje bolnice daju 2.000 eura za svakog kolegu medicinara dovedenog iz naše zemlje. Naši doktori imaju mogućnost da zarade na ovaj način, kao posrednici, jer Nemačka trenutno ima potrebu da „uveze“ čak 120.000 specijalista medicine, piše „Blic“.

Doktor Dušan Marković, zaposlen u rehabilitacionoj klinici u blizini grada Ulma, doveo je u Nemačku već tri medicinske sestre, dve iz Srbije i jednu iz Bosne i Hercegovine.

– Ovde je neverovatan manjak medicinskih sestara i negovatelja. Bolnice i starački domovi traže ih na sve moguće načine. Ako ljudi koje smo doveli prođu probni rad od šest meseci, dobijamo 2.000 eura bonusa na platu. Zvanično je potrebno znati namački jezik na B2 nivou, ali sada primaju i sa B1 – priča Marković.

U klinici u kojoj radi ovaj srpski stručnjak stvorena je prava mala kolonija tehničkog osoblja iz Srbije i zemalja regiona. Njegov kolega doktor Stevan Dragić, iz klinike u blizini Nimberga, kaže da ova bolnica daje lekarima 500 eura bonusa, čak i ukoliko dovedeni radnici nisu prošli probni rad.

U Nemačkoj posluje nekoliko stotina agencija specijalizovanih za angažovanje osoblja. Po njihovim podacima najviše slobodnih radnih mesta za medicinare ima u pokrajinama Bavaria, Baden-Württemberg i North Rhine-Westphalia, navodi Blic.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор