Spor nemačkih i francuskih mlekara

made-in-germany-rs-angus-goveda

Zbog uvođenja mera francuske vlade za zaštitu domaćeg mlekarskog sektora, nemačka federacija mlekarske industrije „MIV“ uputila je Evropskoj komisiji (EK) protestnu notu, smatrajući takve mere neprihvatljivim.

Francuska vlada je sa industrijalcima, poljoprivrednicima i distruibuterima postigla dogovor o minimalnoj ceni od 34 centa po litri mleka i time podržala domaći mlekarski sektor. Međutim, udruženje nemačkih mlekara osporava vladi u Parizu pravo da favorizuje francusko mleko i mlečne proizvode, navodeći da je to u suprotnosti sa principima slobodne konkurencije i regulativama zajedničkog tržišta, prenosi agencija Frans pres“.

Nemačko udruženje mlekara, koje je prošle godine ostvarilo promet od 26 milijardi eura, smatra da vlada ovim merama poziva Francuze na bojkot nemačkog mleka. U pismu EK takođe se zahteva da se ispita blokada kamiona sa poljoprivredno-prehrambenom robom iz Nemačke, koja se prošle nedelje desila na francusko-nemačkoj granici, prenosi agencija „Tanjug“.

Inače, francuski izvoz mesa, mleka i mlečnih proizvoda je drastično opao od ruskog embarga 7. avgusta prošle godine, koji je Moskva uvela kao kontrameru na zapadne sankcije inicirane ukrajinskom krizom. Kao odgovor na sankcije EU, Rusija je uvela embrgo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja članica EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške, koji je sada produžen za još godinu dana, zbog čega su francuski poljoprivrednici zabrinuti za svoju budućnost. Ruski embargo najviše je pogodio francuske proizvođače svinjskog i junećeg mesa, kao i mlekare, nekada velike izvoznike na rusko tržište, a stručnjaci procenjuju da francuski stočari zato gube 20 centi samo po kilogramu svinjskog mesa.

S druge strane, zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju, evropske zemlje su preusmerile svoje proizvode na domaće tržište koje je premalo za toliku količinu robe, a to je izazvalo pad cena poljoprivrednih proizvoda. U takvoj situaciji veliki proizvođači mleka, kao što su Nemci, Holanđani ili Finci, najviše su odgovorni za sadašnji pad cena butera na tržištu EU za čak 30 posto.

Nemački mlekari, koji su kao i francuski poljoprivrednici nezadovoljni uvođenjem proizvođačkih kvota i padom izvoza, održali su prošle nedelje prve proteste i najavili za početak septembra veliki protestni miting u Minhenu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор