Ugroženo poslovanje petine nemačkih farmi

made-in-germany-rs-mleko-casa

Opstanak petine mlečnih farmi u Nemačkoj trenutno je ugrožen zbog prevelike proizvodnje i pada otkupnih cena mleka, a po nekim projekcijama, u narednih deset godina samo njih petina će opstati, dok će one manje biti osuđene na zatvaranje.

Savezna vlada je usvojila set mera kojima nastoji da poboljša položaj farmera i njihovu pregovaračku poziciju sa mlekarama i maloprodajnim lancima poput Aldija, Lidla, Edeke, Reve i Metroa, ukidanjem antimonopolskih zakona koji su sprečavali monopol i podizanje cena.

Međutim, poljoprivrednici u mlekarskom sektoru prilično su skeptični prema novim merama i smatraju da će mlekarska kriza potrajati sve dok je proizvodnja prevelika, a cene ispod proizvodnih troškova, posebno zbog toga što je izvoz nemačkog mleka smanjen usled sankcija Rusiji i pada prodaje u Kini, pišu nemački mediji, a prenosi “seebiz”.

Nemačke krave godišnje u proseku daju 10.000 litara mleka, pa se u ovoj zemlji godišnje ukupno proizvede 33 milijarde litara mleka. Kada je reč o mlekarstvu, nemački poljoprivrednici se isto kao i njihove kolege iz manje produktivnih država žale se na preniske otkupne cene koje i dalje padaju zbog smanjene potražnje i hiperprodukcije.

U Nemačkoj sada otkupna cena za litar mleka iznosi 22 eurocenta, ali se očekuje da će ubrzo pasti na svega 20 centi, a poljoprivrednicima bi tek cena od 33 eurocenta u celosti pokrila troškove proizvodnje i amortizacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор