Po 5.000 $ kupcima Folksvagena u SAD

made-in-germany-rs-volkswagen02

Na osnovu dogovora postignutog sa američkim vlastima, nemačka kompanija „Folksvagen“ će svakom prevarenom kupcu u SAD isplatiti po 5.000 dolara, i tako izbeći sud zbog lažiranja ekotestova za svoja dizel vozila, navodi nemački dnevnik „Velt“.

Nemački list navodi da je kalifornijski sudija Čarls Brejer u San Francisku odredio nemačkoj kompaniji rok do četvrtka, do kada ona treba da postigne dogovor sa američkim pravosuđem i agencijom za zaštitu okoline, pod pretnjom da će spor na leto proslediti sudu, prenosi agencija „Frans pres“.

„Velt“ takođe otkriva da tajno sklopljen dogovor ne rešava sva pitanja, ali da predviđa odštetu u iznosu od po 5.000 dolara za svakog kupca nekog od 600.000 automobila, dok će troškove povlačenja sa tržišta ili korekcije na samim automobilima ostati na teret „Folksvagena“.

Skandal u nemačkoj kompaniji je izbio u septembru prošle godine, kada je otkriveno da je proizvođač automobila u 11 miliona svojih dizel vozila širom sveta ugradio uređaj koji omogućava lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova u atmosferu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор