EU kaznla kamionski kartel sa 3 mlrd €

made-in-germany-rs-eu

Pet najvećih evropskih proizvođača kamiona kažnjeno je od strane Evropske unije sa rekordnih 3 milijardi eura, po optužnici za dogovor radi nameštanja cena i odlaganja uvođenja novih tehnologija za smanjenje zagađenja.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager je izjavila da su kompanije „Dajmler“, „DAF“, „Iveko“, „MAN“ i „Volvo/Reno“ pre 14 godina skovale plan o nameštanju cena u jednom hotelu u Briselu, prenosi agencija „Frans pres“.

– Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao – izjavila je Vestager.

Ova istraga bazirana je na racijama sprovedenim u postrojenjima ovih kompanija tokom 2011. godine. Optužnica se odnosi na nameštanje cena, ali na tajni dogovor oko odlaganja, a zatim i prebacivanja na potrošače troškova uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja.

Nemačkoj kompaniji Dajmler određena je najviša kazna u iznosu od milijardu eura, a za njim je holandski DAF sa preko 750 miliona eura kazne. Međutim, kompanija MAN je dobila puni imunitet zbog saradnje u ovoj istrazi, navodi francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор