Dojče banka prognozira finansijski pad Londona

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Na osnovu poverljivog izveštaja Dojče banke u koji je „Biznis insajder“ i imao uvid, sve je izvesnije da London više neće biti svetski finansijski centar.

U internom dokumentu pod nazivom “Brexit Briefing”, navodi se da investicione banke računaju da će preseljenjem svog poslovanja van Velike Britanije brzo ostvariti prednosti rezervisane za nove velike ulagače. U zaključku izveštaja prognozira se da će konkurenti Dojče banke verovatno ojačati poslovanje van Londona, prvenstveno u Irskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Luksemburgu, odnosno tamo gde bankarski giganti već imaju svoje filijale.

Po navodima Biznis insajdera, Barkliz, Banka Amerike i Meril linč mogli bi da prebace svoje tržišno poslovanje u Dablin, dok bi Goldman Saks iskoristio svoje filijale u Parizu i Frankfurtu za zadržavanje pristupa zajedničkom tržištu EU, nakon što Velika Britanija i zvanično napusti Uniju. JP Morgan bi svoje poslovanje mogao da prebaci u Luksemburg, a Dojče banka bi središte svog poslovanja vratila u Nemačku, kao što bi se i BNP Paribas vratio u Francusku.

U skladu sa propisima EU, evropskim bankama je dozvoljeno da imaju svoje filijale u Britaniji, a i banke van EU mogu putem londonskih filijala da plasiraju svoje usluge klijentima širom Unije.

U izveštaju Dojče banke navodi se i da je Bregzit doveo u pitanje zadržavanje postojećih klijenata, zbog čega bi banke mogle da počnu da beže iz Londona, kako je već najavio Morgan Čejs, a to bi stavilo pod pritisak Evropsku centralnu banku (ECB) koja reguliše bankarski sistem eurozone.

„Ukoliko bi se ovakav scenario ostvario, otvorilo bi se i pitanje nedostatka radne snage, jer će banke pokušati da angažuju lokalne stručnjake. Velika Britanija bi, s druge strane, mogla da olabavi pravila i uvede poreske olakšice kako bi London ostao atraktivno finansijsko središte“, kaže se u izveštaju.

Iz Dojče banke još uvek ne komentarišu ovaj dokument, a Biznis insajder piše da je on napisan ubrzo nakon izglasavanja Bregzita. Za sada još niko sa sigurnošću ne može da zna kakav će odlazak iz EU ispregovarati Britanija, međutim, sama činjenica da glavna investiciona banka razmatra svoju budućnost van Londona, ukazuje na to da banke razmišljaju o napuštanju grada koji je 1.000 godina nosio titulu Svetskog finansijskog centra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор