Dojče banka prodaje „Ebi lajf“

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Nakon vesti da je „Dojče banka“ odlučila da svoju britansku osiguravajuću kuću „Ebi lajf“ proda osiguravajućoj „Feniks grupi“ za 1,1 milijardu eura, akcije najveće nemačke banke su na Frankfurtskoj berzi skočile za 3,65 posto.

Zahvaljujući rastu vrednosti na berzi, akcije Dojče banke su povratile deo gubitaka koje su pretrpele u ponedeljak i utorak, prenosi agencija „Frans pres“.

„Sada je na regulatornim organima da daju „zeleno svetlo“ za prodaju Ebi lajfa vrednu 935 miliona funti (1,2 milijarde dolara). Ova prodaja će povećati nivo osnovnog kapitala banke za deset baznih poena ili za 0,1 posto u odnosu na nivo od 30. juna“, navodi se u saopštenju Dojče banke.

Međutim, banka je saopštila i da će zbog otpisa vrednosti svog poslovanja, uknjižiti gubitak pre oporezivanja, u iznosu od 800 miliona eura.

Najnovije obraćanje javnosti Dojče banke dolazi nakon pada njenih akcija u ponedeljak od 7,54 posto, na 10,55 eura, prouzrokovanog strahom od potencijalnog gubitka kapitala banke.

Posle vesti, objavljene sredinom ovog meseca, da američko Ministarstvo pravde potražuje od Dojče banke 14 milijardi dolara, zbog njene umešanosti u finansijsku krizu izazvanu prodajom drugorazrednih hipotekarnih kredita, investitori su se uplašili.

Da bi umirio glasine u javnosti koje su uticale na snažan pad vrednosti akcija nemačke banke, generalni direktor Džon Krajan je nakon ove vesti izjavio da njegovoj banci nije potrebna pomoć države.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор