Volkswagen kupuje baterije za 40 mlrd. €

Nemački automobilski gigant “Volkswagen” je duplirao nabavku najavljenu u martu mesecu, potpisavši ugovor o isporuci baterija za električna vozila, čija je tržišta vrednost veća od 40 milijardi eura.

Kompanija iz Volfsburga nije poklekla pod pritiscima i ogromnim kaznama zbog „Dizelgejt“ afere, već započinje ofanzivu sa namerom da ovlada tržištem električnih vozila. Čelnici kompanije su početkom maja potvrdili plan o lansiranju 80 novih „plug-in“ hibridnih modela do 2025. godine i prodaji tri miliona električnih jedinica godišnje.

Volkswagenov posao sa nabavkom baterija vredan je gotovo koliko i cela američka kompanija “Tesla” (43,4 milijarde), koja je pionir i jedan od lidera u sferi proizvodnje električnih automobila. VW, međutim, nema nameru da se tu zaustavi, spekuliše se da će u bliskoj budućnosti posao sa baterijama vredeti oko 50 milijardi eura.

O grandioznosti VW projekta govori i podatak da nemački gigant za četiri dana proizvede više automobila nego Tesla za celu godinu. Samo ove godine nemački proizvođač je povećao svoju paletu hibrida sa 8 na 18 modela, dok će do 2020. godine imati 25 novih EV vozila.

Volkswagen je jedna od najprofitabilnijih kompanija u globalnoj auto industriji, dok kompanija Tesla za 15 godina postojanja nije uspela nijednu poslovnu godinu da završi sa profitom. Američki proizvođač se s jedne strane, takođe suočava sa plaćanjem kazni i brojnim istragama u vezi sa bezbednošću svojih vozila, dok se sa druge muči da dostigne željeni nivo proizvodnje “Modela 3”, svog prvog modela namenjenog za masovnu proizvodnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор