Grejanjem na biomasu Pirot štedi 25%

Korišćenjem biomase za grejanje četiri pirotske škole ostvarene su uštede od 20 do 25 procenata, što je dragocen primer i za druge opštine u Srbiji, istaknuto je na skupu održanom u petak u Beogradu u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Kroz javno-privatno partnerstvo i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), Grad Pirot je prošle godine u četiri škole zamenio kotlove na lož ulje kotlovima na biomasu, čime je ostvario znatne uštede u potrošnji.

– Posle prvog dela grejne sezone procenjene su uštede od 20 do 25 posto u isporuci i troškovima energije. Do kraja finansijske godine, kada ćemo moći da finalizujemo rezultate, očekujemo da će ušteda ostati u okviru tih procenata – rekao je eneregetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković i najavio da je u planu da i gradska toplana pređe na proizvodnju toplote iz biomase.

Na skupu pod nazivom „Kako uspešno i efikasno realizovati prelazak na korišćenje toplotne energije iz biomase u javnim objektima?“, na kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz cele Srbije, zaključeno je da bi pirotski pilot projekat mogao, kao pozitivan primer, da posluži i drugim opštinama u Srbiji da što pre pređu na upotrebu tog obnovljivog energenta za proizvodnju toplote.

– Predstavnici lokalnih samouprava sada mogu da vide rezultate i koriste iskustvo Pirota i Priboja, koji su pioniri u realizaciji ovakvih projekata i pravi primeri dobre prakse – rekla je Milica Vukadinović, stručna savetnica na GIZ-ovom projektu „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“.

Trenutno je u Srbiji više od 20 lokalnih samouprava zainteresovano za realizaciju projekata prelaska na korišćenje biomase u javnim objektima, u čemu im tehničku podršku pruža GIZ, prenosi „Danas“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор