Toplana na biomasu otvorena u Rekovcu

made-in-germany-rs-biomasa-energija

U Rekovcu je završena prva faza izgradnje toplane na biomasu, snage dva megavata, koja kao gorivo koristi drvni otpad, a gradi se u privatno javnom partnerstvu sa firmom „Topling grejanje“.

Po rečima predsednika Opštine Rekovac, Predraga Ðorđevića, prva faza izgradnje koštala je oko 60 miliona dinara, od kojih je „Topling grejanje“ dalo 410.000 eura za opremu, a Opština je finasirala izgradnju kotlarnice i infrastrukturne radove sa 18 miliona dinara.

Rekovačka toplana na biomasu nalazi se između Doma zdravlja i Poljoprivredno veterinarske škole, pa će se ove ustanove, kao i još neki javni objekti, prve priključiti na toplanu, prenosi agencija “Tanjug”.

– U drugoj fazi Toplani će biti povećan kapacitet na četiri megavata, dok će u trećoj fazi, 2017. godine, dostići snagu od šest magavata. Toplana će toplotnom energijom snabdevati domaćinstva, a planirana je i izgradnja bazena, kao i nekoliko plastenika za obuku učenika Poljoprivredno veterinarske škole – objasnio je Ðorđević.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić istakao je da će korišćenjem biomase biti racionalizovani materijalni troškovi iz budžeta za grejanja škola i ustanova u Rekovcu, kao i da će se smanjiti aerozagađenja i potrošnja drugih skupljih energenata. On je podsetio da država Srbija po međunarodno prihvaćeniim obavezama do 2020. godine mora da poveća učešće novih izvora energije do 27 posto potrošnje, što kako je rekao, predstavlja veliki zadatak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор