Novosadska toplana počinje da pravi i struju

made-in-germany-rs-toplana

Novosadska toplana će prva u Srbiji početi da uz toplotnu energiju proizvodi i električnu, zahvaljujući programu nemačke KfW banke.

Ulaganjem 6,24 miliona eura u kogeneraciono postrojenje snage 9,9 megavata, toplana će uz 80.000 megavat-časova energije za proizvodnju potrošne tople vode, plasirati u sistem EPS-a i 80.000 megavat-časova struje.

Govoreći o novom postrojenju, direktor Novosadske toplane Dobrosav Arsović je naveo da će se ono isplatiti za manje od dve godine, prenosi novosadski “Dnevnik”.

– Kogeneracija ne predstavlja samo uštedu primarne energije, već podrazumeva i smanjenje emisije štetnih materija u atmosferu, pa se tretira kao „zelena“ energija, zbog čega postrojenje ima status obnovljivog izvora energije – istakao je Arsović.

Po njegovim rečima, izgradnja kogeneracionog postrojenja se privodi kraju i u toku su funkcionalne probe i ispitivanja, a počeće sa radom sledećeg meseca.

– Snaga je 9,9 megavata, i proizvodiće 80.000 megavat-časova struje i isto toliko toplote. Kao povlašćeni proizvođač prodavaćemo struju po stimulativnim cenama, a to će nam donositi oko 2,5 miliona eura godišnje. Isplativost ove investicije sada je ispod dve godine, zbog niže cene gasa – objašnjava Arsović.

Kako navodi, sve obaveze toplane prema “Srbijagasu” od 806 miliona dinara u 2015. godini, izmirili su u celosti. I pored povećanja troškova za energente od 1,2 milijarde dinara, zbog porasta cene gasa, i uprkos nepromenjenim cenama za isporučenu toplotnu energiju, prošlu poslovnu toplana je završila sa neto dobiti od 55,2 miliona dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор