Nemačka „plaća“ industriji da troši struju

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Zbog odličnih rezultata u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, cene električne energije u Nemačkoj su pale na negativne brojke, pa potrošačima gotovo da mora da se plaća da bi trošili struju.

Nemačka je jedna od nekoliko vodećih evropskih zemalja koje se sve više oslanjaju na čistu energiju, radeći istovremeno na potpunom odbacivanju korišćenja fosilnih goriva.Tokom sunčanih i vetrovitih dana preko solarnih ploča i vetroturbina proizvodi se čak do 87 procenata ukupne električne energije. U prošloj godini izvori obnovljive energije učestvovali su sa 33 procenta u ukupnoj potrošnji struje u Nemačkoj.

S obzirom da se proizvodnja struje u termo i nuklearnim elektranama ne može tako brzo prekinuti, Nemci su prisiljeni da struju i dalje prodaju elektro-mreži, pa makar knjižili i gubitke, a to u suštini znači da omogućavaju industrijskim potrošačima da zarađuju novac trošeći struju, prenosi agencija „Srna“.

Ugalj u Nemačkoj još uvek predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju 40 posto električne energije i smatra se važnim delom sistema stabilnog snabdevanja. Ova evropska zemlja je u procesu napuštanja nuklearne energije i njene zamene obnovljivim izvorima. Potpuni prelazak na obnovljivu energiju Nemačka planira da ostvari do do 2050. godine, a vlada najavljuje da će uskoro objaviti i formalnu odluku o napuštanju fosilnih goriva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Koliko u Nemackoj prosecno domacinstvo placa struju? Koliko placa gas? A kod nas? A onda izvedite racunicu koliki je udeo troskova za te energente u zaradi u Nemackoj, a koliki kod nas…
    Eto vam teme za „popravni“…

Оставите одговор