U Nemačkoj raste udeo energije iz vetra

Elektro vetrenjace

U Nemačkoj je od početka ove godine do septembra, količina električne energije dobijene iz vetra premašila celokupnu proizvodnju iz prošle godine.

Ovakvi rezultati u energetici ostvareni su zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima i povećanju broja vetroparkova, saopštili su Nemačka Asocijacija za energetsku industriju (BDEW) i Centar za solarnu energiju (ZSW), a prenosi agencija „Frans pres“.

U Nemačkoj je ukupna proizvodnja struje iz vetra do septembra iznosila 59 milijardi kilovata po satu, čime je premašeno 57,4 milijarde kWh proizvedenih tokom čitave 2014. godine. Udeo električne energije dobijene iz vetra u periodu januar-jul, u odnosu na celokupnu nacionalnu proizvodnju struje, povećan je na 12,9 posto, i predstavlja porast u odnosu na 8,9 procenata udela iz prošle godine.

Nadležne nemačke energetske istitucije su saopštile da je tokom ove godine gotovo u svakom mesecu registrovan porast energije dobijene iz vetra na godišnjem nivou. Direktorka BDEW-a, Hildegard Miler, tim povodom je izjavila da „rastuća količina energije dobijene pomoću vetra i sve veći broj postrojenja, predstavljaju važan činilac u ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije”.

Nemačka je 2011. godine donela odluku da do 2022. prekine sa proizvodnjom električne energije u nuklearnim elektranama, kao i da sa fosilnih goriva pređe na ekološku energiju. Cilj Berlina je da do 2050. godine 80 procenata svojih energetskih potreba pokriva iz obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, sunce i biogas, koji trenutno proizvode jednu četvrtinu ukupne struje u ovoj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор