Nemačka koči razvoj obnovljivih izvora energije!

Elektro vetrenjace

Vlada Nemačke je usvojila reforme zakona o energiji dobijenoj iz obnovljivih izvora, kako bi usporila rast tog sektora i sprovela bolju kontrolu državnih troškova po osnovu visokih subvencija za „zelenu“ energiju.

Po novom planu, država će se od 2017. godine povući iz programa garantovanih dotacija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i preći na aukcijski sistem nadmetanja, a proizvođači će sredstva za takvu energiju dobijati ako pobede na tenderu, izveštava agencija „Rojters“ uz ocenu da će takav potez omogućiti vladi bolju kontrolu nad daljim širenjem sektora obnovljivih izvora energije, koji trenutno proizvodi gotovo trećinu ukupne struje u Nemačkoj.

Na godišnjem kongresu energetske industrijske grupacije „BDEW“, kancelarka Angela Merkel je potvrdila da izgradnja dodatnih dalekovoda u Nemačkoj još uvek predstavlja prioritet u naporima za obaranje cena prenosa struje.

– Dalekovodi će zauzeti centralno mesto u procesu povezivanja energije dobijene iz obnovljivih izvora sa energijom dobijenom iz elektroenergetskih mreža. Zbog toga što postoje različiti protagonisti, država će morati da ih udruži – izjavila je Merkelova nakon usvajanja reforme zakona o subvencionisanju obnovljivih izvora energije.

Visoke državne subvencije za ekološku struju dovele su u Nemačkoj do „buma“ proizvodnje obnovljive energije, dobijene prvenstveno iz sunca i vetra, zbog čega je njen udeo u energetskom miksu skočio na preko 30 posto. Međutim, ubrzan razvoj tog sektora podigao je troškove struje u Nemačkoj i izvršio pritisak na njenu elektro-mrežu, navodi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор