Za programe uštede energije 17 mlrd. €

made-in-germany-rs-strujomer

Nemačke vlasti najavile su da će u sklopu politike prelaska države na obnovljive izvore energije “ubrizgati” u programe namenjene uštedi električne energije čak 17 milijardi eura.

Novi paket programa podrazumevaće dodelu subvencija za bolju izolaciju objekata, državnu pomoć za istraživanja u oblasti energetske efikasnosti, kao i za ugradnju pametnih električnih brojila, prenosi agencija “Frans pres”.

– Najčistija i najjeftinija energija je ona koju ne koristimo – naglasio je nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel tokom nedavnog predstavljanja ovih programa.

U 2011. godini Nemačka je odlučila da do 2022. godine prestane sa proizvodnjom nuklearne energije, da do 2050. godine 80 posto potreba za električnom energijom pokriva energijom dobiljenom iz obnovljivih izvora, kao i da u ovom veku potpuno pređe na “zelenu” energiju.

Smanjenje potrošnje struje je ključni stub ovog plana. Cilj je da se do 2020. godine korišćenje energije sa nivoa iz 2008. godine snizi za petinu, a za polovinu do 2050. godine. Iz obnovljivih izvora energije, kao što su vetar, sunce i biogas, u vodećoj evropskoj privredi trenutno se generiše četvrtina ukupne električne energije.

U Nemačkoj je od 2008. do 2014. godine potrošnja struje opala za preko 8 posto, međutim, nemački ministar ekonomije je poručio naciji da ipak moraju biti preduzeti dodatni napori za smanjenje potrošnje, navodi francuska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор