Termoelektranama Nemačka uvodi novi porez?

made-in-germany-rs-termo-elektrana-kolubara

Zbog planiranog uvođenja poreza na stare elektrane koje koriste fosilna goriva, nemački proizvođač električne energije „RWE“ kritikovao je vladu u Berlinu, upozorivši da bi u tom sektoru na desetine hiljada ljudi moglo ostati bez posla, a cene električne energije porasti.

Nastojeći da ispuni zacrtani cilj o smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu za 40 posto do 2020. godine, nemački ministar za ekonomiju i energetiku Zigmar Gabrijel predložio je uvođenje klimatskog poreza za starija energetska postrojenja na ugalj, što je izazvalo snažno protivljenje energetskih kompanija i sindikata, prenosi agencija „Frans pres“.

– Ukoliko ministarstvo ekonomije i energetike sprovede ovaj predlog, takva odluka će dovesti do velikih strukturnih potresa u industriji uglja. Ovi planovi mogu da izazovu užurbano i dezorganizovano napuštanje procesa proizvodnje električne energije na bazi uglja, čije će posledice biti dalekosežne – izjavio je Peter Terijum, izvršni direktor RWE, na godišnjem sastanku akcionara ove kompanije održanom u Esenu.

Po njegovom mišljenju, prerano napuštanje uglja rezultiraće gubitkom sigurne i jeftine električne energije u Nemačkoj, a takav potez vlade imaće ozbiljne posledice po bezbednost snabdevanja, utoliko pre što je Nemačka posvećena napuštanju korišćenja atomske energije od 2022. godine. Terijum je tom prilikom istakao i da ovaj plan preti da ugrozi na desetine hiljada radnih mesta koja su direktno ili indirektno povezana sa industrijom eksploatacije uglja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор