Nemačka neće oporezivati elektrane na ugalj

made-in-germany-rs-ugalj

Nemačka Vlada je odustala od plana da dodatno oporezuje elektrane na ugalj, ali namerava da smanji broj elektrana na lignit, kako bi do 2020. godine ostvarila ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu.

Iako je ova odluka naišla na dobru reakciju industrijskog sektora, ekološke organizacije optužuju kancelarku Angelu Merkel da je poklekla pred poslovnim interesima, prenosi agencija „Rojters“.

Sve stranke u velikoj koaliciji Merkelove dogovorile su se da će proizvodnja oko 2,7 gigavata električne energije iz elektrana na lignit biti obustavljena, ali da one neće biti zatvorene, jer će služiti kao rezervna varijanta u vanrednim situacijama. Takođe je dogovoreno da će se dobavljačima električne energije isplatiti kompenzacija ukoliko budu učestvovali u novom sistemu prema kom će elektrane na lignit biti ponovo pokrenute u slučaju manjka električne energije, što je zahtev za koji su se kompanije dugo zalagale.

– Šaljemo signal međunarodnoj zajednici kako bismo pokazali da ostvarujemo uspeh u prelasku na obnovljive izvore energije – izjavio je Zigmar Gabrijel, nemački ministar ekonomije.

Međutim, ekološka grupacija „Grinpis“ kritikovala je najnoviji plan Vlade Nemačke.

– Angela Merkel je prekršila obećanja iz Elmaua u Bavarskoj, sa sastanka o klimatskim promenama, i umesto da počne sa gašenjem elektrana na ugalj, ona je osigurala da se operaterima postrojenja ostvare svi snovi – rekao je Tobijas Munhmajer iz Grinpisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор