Nemački Alianc smanjuje investiranje u ugalj

made-in-germany-rs-ugalj

Nemačka kompanija „Alijanc“, inače najveća osiguravajuća kuća na svetu, sniziće u narednih šest meseci investicije u energetske kompanije koje eksploatišu ugalj, ali će istovremeno povećati ulaganja u firme koje zelenu energiju proizvode iz vetra.

Po rečima Olivera Bete, generalnog direktora Alijanca, kompanija više neće investirati u preduzeća koja više od 30 posto svojih prihoda ostvaruju vađenjem uglja, odnosno u kompanije koje više od 30 posto električne energije proizvode iz fosilnih goriva, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Bete objašnjava da se Alijanc na takav potez odlučio uoči predstojeće konferencije Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promenama, kako bi podržao ciljeve UN da se globalni rast temperature ograniči na dva stepena celzijusa.

Nemački Alijanc upravlja sredstvima ukupne vrednosti od 1,8 biliona eura, a najviše posluje u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Britaniji i regionu Azije i Pacifika.

Potez Alijanca pohvalila je ekološka grupacija pod imenom „350.org“, navodeći da „oni kao najveća svetska osiguravajuća kuća dobro znaju šta je rizik, a ne postoji veći rizik po klimu od nastavka ulaganja u industriju koja ubija planetu“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор