Srpski i nemački privrednici o „zelenoj“ energiji

made-in-germany-rs-selo-lunjevica

Zaključak konferencije vodećih nemačkih preduzeća iz oblasti obnovljivih izvora energije u poljoprivredi, koju su organizovali bečka kompanija „Grimex“ i Privredna komora Srbije (PKS), jeste da Srbija raspolaže velikim potencijalima na ovom polju.

Predsednik Udruženja nemačkih malih preduzeća iz oblasti energetike (MEW), Valter Domhof, je ukazao da su se sporazumom o klimatskim promenama u Parizu države obavezale na ispunjavanje ciljeva koji treba da dovedu do preokreta u oblasti energetike.

– Biće potrebno više vremena za prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije nego što to danas vlade misle. Samo energijom od vetra ili sunca nije moguće održavati privredu, jer ni vetra ni sunca nema stalno, zbog čega će i dalje biti potrebne elektrane. Trenutni udeo obnovljivih energenata u Nemačkoj je 12 posto, a dug je i skup put da se u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije. Zbog održivosti konkurentnosti, neophodno je sa privredom uskladiti prelazak na obnovljive energije – poručuje Domhof.

Po njegovom mišljenju, Srbija u poljoprivredi ima velike resurse za proizvodnju biomase i na tome može zasnovati svoj energetski preokret. Međutim, on dodaje da su stari izvori i dalje jeftiniji, a za obnovljive izvore je neophodna subvencija, što nemačke poreske obveznike godišnje košta 25 milijardi eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Klaus Sauter, direktor preduzeća „Verbio“, koje energiju proizvodi iz poljoprivrdnih proizvoda, potvrđuje da Srbija poseduje veliki potencijal. Ova kompanija koristi agrarne sirovine, odnosno sve što se u poljoprivredi proizvede, od čega pravi bioetanol, biodizel, bioetan, a sve se to može pretvoriti u obnovljivi izvor energije.

– Ostatke iz poljoprivrede, na primer slamu, koristimo za proizvodnju metana, a tako i energije. Prednost toga je da se stavraju dodatni izvori prihoda u ruralnim sredinama. Kompanija „Verbio“ može da zamisli da dođe na srpsko tržište, ali je za njeno angažovanje potrebno usvojiti neophodne zakone koji bi stvorili osnovu za poslovanje. Fosilni energenti su veoma jeftini u odnosu na obnovljive izvore energije, zbog čega su i dalje dominantni. Međutim, iako je proizvodnja energenata od poljoprivrednih sirovina skuplja, ona ima prednost, jer se prerađuje domaća sirovina koja se otkupljuje od domaćih poljoprivrednika, pa sva „vrednost“ ostaje u zemlji – objašnjava Sauter.

I generalni direktor grupacije „Oltanking“, Dan Fos, takođe je spreman da svoju kompaniju dovede na srpsko tržište.

– Imamo dobru procenu što se tiče mogućnosti srpskog tržišta. Vlada Srbije aktivno radi na uspostavljanju sistema zaliha energenata, što zahteva EU. Naša kompanija stvara infrastrukturu za skladištenje gasa, nafte, a te kapacitete mogu koristiti svi. Ta aktivnost bi koristila i Srbiji u realizaciji potrebnog sistema za stvaranje zaliha energenata – smatra Fos.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор