Siemens i srpski biznismen prave ekostanice u Moskvi

Na marginama Međunarodnog ekonomskog samita u Sankt Peterburgu (SPIEF 2017), nemački „Siemens AG“ i ruski „ABS Electro“, čiji je vlasnik Srbin Nenad Popović, potpisali su sporazum o saradnji na izradi ekostanica za napajanje električnih autobusa u Moskvi.

Popović kaže da je za njegovu firmu veliko priznanje to što ih je Siemens izabrao za partnera, a projekat predložilo Odeljenje za saobraćaj Grada Moskve, prenosi agencija „Tanjug“.

– Reč o novom tehnološkom koraku koji će omogućiti nova zapošljavanja, a za građane će značiti zdraviju životnu sredinu. Elektro autobusa nema mnogo u svetu i njihovo napajanje je do sada bilo veliki problem, jer da bi mogli da budu voženi ceo dan, napajanje mora da traje nekoliko sati. Simens je prošle godine napravio veliki tehnološki pomak sa stanicama koje za nekoliko minuta autobuse pune strujom dovoljnom za 350 kilometara vožnje – kaže Popović i dodaje da se takvi autobusi već koriste u svim skandinavskim glavnim gradovima, kao i u Moskvi koja će od sledeće godine kupovati po 200 elektroautobusa godišnje.

Prema njegovim rečima, ovo je drugi zajednički projekat Siemensa i preduzeća ABS Electro. Prošle godine su ugovorili da se u Rusiji pokrene proizvodnja vučnih stanica za moskovski metro i železnice.

Preduzeće ABS Electro, sa 3.000 radnika, uglavnom mladih inženjera, jedno je od vodećih u Rusiji u oblasti proizvodnje napredne tehnološke opreme i softvera za elektroenergetiku, hidroenergetiku, gasnu i naftnu industriju, brodogradnju i industriju odbrane. U sastavu ove kompanije je osam fabrika i jedan naučno-istraživački institut, koji se nalaze u Republici Čuvašiji, Sankt Peterburgu i Moskvi. Pored strateške saradnje sa nemačkim Siemens-om, ABS Elektro već 23 godine u Rusiji proizvodi elektroopremu zajedno sa švedsko-švajcarskim gigantom „ABB“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор