Statoil i E.ON prave plutajuću vetrofarmu na Baltiku

made-in-germany-rs-eon

Norveški i nemački energetski giganti „Statoil“ i „E.ON“ spremaju se da investiraju više od 1,2 milijarde eura u izgradnju plutajućeg vetroparka u Baltičkom moru, koji će biti jedan od najvećih u Evropi.

Energetske kompanije su planirale da vetrofarma „Arkona“, koja će biti izgrađena uz nemačku obalu Baltičkog mora, proizvodi obnovljivu energiju za potrebe do 400.000 domaćinstava u Nemačkoj, uz kapacitet od 385 megavata (MW). Ovo energetsko postrojenje će 2019. godine biti potpuno funkcionalno i sastojaće se od 60 vetroturbina od po 6 MW, instaliranih na dubini između 23 i 37 metara, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanija, a prenosi agencija „Frans pres“.

Norveškom Statoilu, specijalizovanom za proizvodnju nafte i gasa, ovaj projekat će omogućiti da poveća sopstveni energetski kapacitet vetrofarmi za oko 50 procenata, dok će E.ON postati prva kompanija koja istovremeno upravlja vetroparkovima u nemačkom delu Severnog mora i u Baltičkom moru.

Od kada je kao država odlučila da u potpunosti odustane od korišćenja nuklearne energije, Nemačka se može pohvaliti najvećim evropskim vetroparkom od 45 gigavata. Za njom su Španija sa vetroparkom od 23 GW, Britanija (13,6 GW) i Francuske (10,4 GW), pokazuju podaci za 2015. godinu Evropske asocijacije za energiju dobijenu iz vetra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор