E.ON planira milijardu € profita iz vetra i sunca

made-in-germany-rs-eon

Nemačka energetska kompanija „E.ON“ planira da njena nova grupacija, specijalizovana za proizvodnju struje iz energije vetra i sunca, ostvari u ovoj godini neto dobit između 600 miliona i čak jedne milijarde eura.

Predstavljajući poslovne ciljeve nove transformisane kompanije koja se u proizvodnji okreće od konvencionalnih na obnovljive izvore energije, iz E.ON-a saopštavaju da su profit iz poslovanja projektovali u rasponu od 2,7 do 3,1 milijarde eura, uz objašnjenje da ove cifre ne uključuju aktivnost proizvodnje energije iz uglja, koja je odvojena u posebnu poslovnu jedinicu „Uniper“ , prenosi agencija „Frans pres“.

Velika ponuda struje iz solarnih elektrana, vetroparkova i drugih obnovljivih izvora koje vlada zdušno subvencioniše, dovela je u Nemačkoj do kolapsa veleprodajnih cena električne energije. Kao posledica prelaska sa konvencionalnih fosilnih goriva na „zelene“, čistije izvore energije, nemačka državna elektroprivreda sada se suočava sa ogromnim pritiskom na svoje marže. Energetske kompanije tvrde da su ih troškovi naloženog zatvaranja nuklearnih elektrana, kao i ogromne subvencije dodeljene firmama koje se bave eksploatacijom obnovljivih izvora energije, gurnuli u duboki minus.

Zbog ogromnih otpisa vrednosti svojih konvencionalnih postrojenja za proizvodnju električne energije, E.ON je prošle godine zabeležio gubitak od 7 milijardi eura. Da bi rešili ovaj problem, E.ON i njegova konkurentska kompanija „RWE“ odlučili su da u svom poslovanju odvoje konvencionalnu proizvodnju od proizvodnje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор