KfW kreditira gradnju vetroparka u Kostolcu

Nemačka razvojna banka KfW i javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) juče su potpisali ugovor o kreditu od 80 miliona eura za izgradnju vetroparka u Kostolcu, ukupne snage 66 megavata, što je dovoljno za snabdevanje strujom oko 30.000 domaćinstava.

– Sa gradnjom vetroparka u Kostolcu EPS i srpski energetski sistem sigurno idu ka povećanju udela struje iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji. Prvi vetropark koji će EPS graditi je značajna investicija ukupne vrednosti oko 97 miliona eura. Početak izgradnje planiran je za 2019. godinu, dok se proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje 2020. – najavio je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a.

On je objasnio da će se park sastojati od 20 vetrogeneratora podignutih na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac, a da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 150 miliona kilovat-sati, prenose mediji u Srbiji.

– Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na lokacijama Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova će biti 117 metara, dok poluprečnik elise iznosi 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara – dodao je Grčić.

Rok otplate kredita KfW je do 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,85 posto godišnje. Uz ovaj novac, EPS će za realizaciju projekta obezbediti i oko 15 miliona eura iz sopstvenih sredstava, navedeno je u saopštenju.

– Novi EPS-ov vetropark utire put ka većem korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji. Projekat se realizuje u okviru srpsko-nemačke saradnje, a omogućiće da se emisije ugljen-dioksida smanje za 120.000 tona – istakao je direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu Arne Gooss.

Sa KfW bankom je potpisan i poseban sporazum o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion eura, a za angažovanje eksperata koji će planirati i upravljati kapacitetima, vršiti dodatni monitoring ptica i slepih miševa, kao i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.

Po rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, u Srbiji je u toku realizacija projekata u energetici ukupne vrednosti od 3 milijarde eura, od čega projekti koje realizuje EPS vrede oko 2 milijarde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор