Vetropark “La Pikolina” pušten u rad

Elektro vetrenjace

Nedaleko od Vršca juče je zvanično pušten u rad prvi vetopark u južnom Banatu “La Pikolina”, kompanije „MK Fintel Wind“, snage 6,6 megavata, koji će električnom energijom snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

Ukupna očekivana proizvodnja struje na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati (gwh), a vrednost ove „zelene“ investicije iznosi oko 10 miliona eura, i to je drugi po redu vetropark koji je izgradila kompanija MK-Fintel Wind, prenosi agencija „Tanjug“.

Zajednička kompanija italijanskog javnog preduzeća “Fintel energia” i kompanije „MK grupa“, MK Fintel Wind, započela je izgradnju „La Pikoline“ u aprilu ove godine. Na gradnji ovog energetskog postrojenja bilo je uposleno oko 100 radnika raznih profila. Pre puštanja vetroparka u rad u punom kapacitetu, u njemu je prethodno, tokom probnog rada, proizvedeno 1,5 miliona kilovat sati (kwh) struje.

MK grupa najavljuje da je u planu izgradnja još jednog vetroparka u okolini Vršca. Postrojenje “Košava” biće ukupne snage 117 megavata, a prva faza izgradnje koštaće oko 50 miliona eura. Nakon izgradnje i ovog vetroparka MK grupa će ukupno proizvoditi 133 megavata struje, što je gotovo trećina „zelene“ proizvodnje na koju se Srbija obavezala Energetskoj zajednici. Srbija ima propisani limit proizvodnje 500 megavata struje iz vetroparkova, a cilj je da naša zemlja do 2020. godine troši 27 posto energije iz obnovljivih izvora.

Prvi vetropark italijansko-srpske kompanije u Srbiji izgrađen je u blizini Kule i u njega je uloženo 15 miliona eura. Njegova snaga je 9,9 megavata i godišnje će proizvoditi 27 miliona kilovat-sati „zelene“ energije, što je dovoljno za zadovoljavanje potreba blizu 8.000 domaćinstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор