Gradi se treći vetropark u Srbiji

Kompanija “MK Fintel vind” je u Izbištu kod Vršca počela gradnju „Košave“, trećeg po redu vetroparka u Srbiji, u koji će u prvoj fazi biti uloženo 124 miliona eura.

Prvi radovi na izgradnji 20 vetrenjača ukupne snage 69 megavata, koje će 40.000 domaćinstava snabdevati električnom energijom, trebalo bi da budu završeni do kraja naredne godine, prenosi agencija “Beta”.

Na obeležavanju početka gradnje, izvršni direktor kompanija “Fintel energija spa” i MK Fintel vind Ticijano Đovaneti je istakao da se radi o najvećoj investiciji u obnovljive izvore energije u Srbiji do sada i najavio dalji nastavak ulaganja.

– Angažovaćemo lokalne firme i domaće radnike, uz čiju stručnost i iskustvo će radovi biti završeni u roku. Drugom fazom radova predvideli smo izgradnju dodatnih 19 turbina vrednosti više od 100 miliona eura – rekao je Đovaneti.

Po rečima srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, ovaj projekat će pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, kojim je predviđeno da do 2020. godine učešće “zelene” energije u ukupnoj potrošnji dostigne nivo od 27 procenata.

– Trenutno je u Srbiji udeo korišćenja energije iz obnovljivih izvora blizu 23 posto, a očekujemo da uskoro bude i veći, jer je više projekata u fazi izgradnje, a oni će omogućiti proizvodnju oko 500 megavata „zelene energije“ – rekao je Antić i dodao da se u Srbiji projekti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora realizuju uz državne podsticaje.

MK Fintel vind je zajednička kompanija italijanske firme Fintel energija spa i domaće kompanije “MK grupa”. Osnovana je 2007. godine i jedan je od najvećih investitora u obnovljive izvore energije u Srbiji. Vetroparkovi „Kula“ i „La Piccolina“, u blizini Kule i Vršca, takođe su u njenom vlasništvu.

Kompanija MK Fintel vind je najavila da će do kraja ove godine izaći na Beogradsku berzu i tako postati prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom zelene energije, a akcije joj se kotiraju na toj berzi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор