Otvoren prvi srpski vetropark kod Kule

Elektro vetrenjace

Nedaleko od Kule kompanija „MK Fintel vind“ (MK Fintel Wind) pustila je juče u rad prvi vetropark u Srbiji, instalisane snage od 9,9 megavata (MW), koji će godišnje proizvoditi 27.000 MWh zelene električne energije, što će biti dovoljno za potrebe oko 8.000 domaćinstava.

MK Fintel vind je zajednička kompanija italijanskog javnog preduzeća „Fintel enerdži“ (Fintel Energia Spa), i srpske „MK grupe“. Od februara ove godine u gradnju vetroparka uloženo je blizu 15 miliona eura, a pokretanjem kulskog vetroparka planirano je da posao dobije 50 radnika.

Postrojenje se sastoji od tri vetrogeneratora tipa „Vestas“ iz Danske, visine 178 metara, koji su najviši u jugoistočnoj Evropi. Oni su rečnim baržama stigli u luku Apatin odakle su transportovani do Kule.

Kompanija MK Fintel vind, osnovana je 2007. godine i jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom „zelene energije“ pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор