Holandski KPN prodao 5% udela u Telefoniki Dojčland

made-in-germany-rs-telefonica-deutschland

Prodajom dela svojih akcija u „Telefoniki Dojčland“, najveći holandski telekomunikacioni operater „KPN“ prikupio je 805 miliona eura, od čega će većina biti podeljena akcionarima.

Prodajom 150 miliona deonica po ceni od 5,37 eura po akciji, udeo KPN-a u nemačkom telekomunikacionom operateru smanjio se na 15,5 posto sa prethodnih 20,5 procenata. Menadžment KPN-a se usaglasio da u narednih 90 dana ne prodaje bilo kakav deo preostalih svojih akcija u Telefoniki Dojčland, saopštili su iz holandske kompanije, a prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Holandski operater namerava da oko 70 posto novca dobijenog od sadašnje prodaje akcija podeli svojim akcionarima kroz dividende u 2016. godini, dok će ostatak iskoristiti da smanji neto dug i ojača svoju finansijsku poziciju.

Nakon ove prodaje vrednost akcija Telefonike Dojčland pala je na Frankfurtskoj berzi za 3,1 posto na 5,31 euro, pa kompanija sada vredi oko 15,8 milijardi eura, dok su na berzi u Amsterdamu akcije KPN-a skočile za 1,5 procenata na 3,22 eura, podižući vrednost kompanije na oko 13,8 milijardi eura, navodi „Blumberg“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор