Gradi se “Vetropark Kula”

Elektro vetrenjace

U blizini Kule započela je izgradnju novog vetroparka, instalisane snage 9,9 MW. Postrojenje od tri vetrogeneratora “Vestas”, visine je 178 metara, proizvodiće 27.000.000 kilovat sati (Kwh) zelene engergije, što će biti dovoljno za potrebe oko 8.000 domaćinstava.

U izgradnju “Vetroparka Kula” “kompanija MK Group” i kompanija “MK Fintel Wind”, inače u sastavu italijanskog “Fintel Energia Spa”, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, uložili su blizu 15 miliona eura, a realizacija projekta, odnosno završetak radova očekuje se do 31. oktobra 2015. godine, prenosi agencija “Tanjug”.

Na poslu izgradnje ovog vetroparka biće angažovano oko 50 radnika, a investitori već najavljuju početak izgradnja i drugog vetroparka, čija će vrednost iznositi 11 miliona eura. On će se nalaziti u okolini Vršca i snabdevće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

– Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, zadovoljstvo nam je da ovu “greenfield” investiciju realizujemo u Srbiji, koju smatram svojim drugim domom. Imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora zainteresovanih za partnerstvo sa nama. Realizacija projekta izgradnje Vetroparka “Kula” je značajna jer želimo da pokažemo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima, kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već možete biti i uspešno – izjavio je Ticiano Đovaneti, izvršni direktor kompanija “Fintel Energia Spa” i “MK Fintel Wind”.

Kompanija “MK Fintel Wind”, osnovana je 2007. godine i jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom “zelene energije” pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor u ovoj oblasti na domaćem tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор