Preskup gas neće imati kome da se proda!

made-in-germany-rs-zemni-gas

Potrošači zemnog gasa u Srbiji prete da će se isključiti sa distributivnih mreža i da će do kraja grejne sezone koristiti druge energente. Takođe oni predlažu “Srbijagasu” da neiskorišćeni gas proda u inostranstvu po ceni koju naplaćuje od domaćih potrošača.

Na zahtev invidualnih potrošača širom Srbije, Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet“ iz Novog Sada, poziva građane na bojkot korišćenja tog energenta, zbog katastrofalnog načina vođenja energetske politike u gasnom sektoru i ignorisanja dugogodišnjih zahteva korisnika.

Prema rečima predsednika ovog Udruženja Radomira Ćirilovića, za naredni mesec najavljeno je poskupljenje gasa u Srbiji, pa će kubni metar za indivualne potrošače koštati oko 58 dinara. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo i ogorčenje onih koji se greju na gas, jer jednostavno, nemaju novca da plate grejanje. Stoga će potrošači zavrnuti svoje slavine i isključiti kotlove i gasne peći s distributivnih mreža i do kraja grejne sezone koristiće druge energente za zagrevanje svojih domaćinstava, najavljuje Ćirilović, a prenosi novosadski „Dnevnik“.

– U Srbiji se oko deset posto domaćinstava greje na gas, odnosno oko 240.000 individualnih potrošača, od kojih je u Vojvodini oko 190.000. Već prošle godine se, zbog nekoliko poskupljenja, oko trećine korisnika gasa isključilo sa mreže, zbog nemogućnosti da ga plaćaju. To znači da oko 80.000 individualnih potrošača umesto gasa koristi neki drugi energent, jer su svi isplativiji, čak i struja ako se racionalno koristi. Uz novo poskupljenje, taj broj će se sigurno još uvećati, pošto nam se za svega nekoliko proteklih dana javilo mnogo potrošača sa pritužbama, a njih oko 2.000 se isključilo sa mreže – navodi Ćirilović.

On ukazuje da je i sadašnja cena gasa visoka, a uz novo poskupljenje, praktično gotovo niko neće moći da plaća račun za gas. Pri tome, naglašava Ćirilović, računi su sve veći, a plate i penzije su smanjene, te je korišćenje gasa za mnoge postalo samo „misaona imenica“.

– Upozoravali smo nadležne da je gas veoma skup i da treba tražiti rešenje, ali Ministartsvo energetike nije učinilo ništa, kao ni Agencija za energetiku, koja je servis JP “Srbijagasa” i drugih distributera. Ostali su gluvi za osnovane zahteve individualnih potrošača, kao i na proteste koje smo organizovali, i pokazalo se da u državi nema nikog, ni pojedinca ni nadležne institucije, s kim bi se moglo razgovarati. Zato smo se odlučili na bojkot i korišćenje drugih energenata do kraja ove grejne sezone, ali i nabavku čvrstog ogreva za sledeću – dodaje Ćirilović.

Ovo Udruženje predlaže JP “Srbijagasu” da gas koji domaći potrošači neće iskoristiti i koji će biti skladišten u „Banatskom Dvoru“, kao i onaj koji su se ugovorom obavezali da će preuzeti od “Jugorosgasa”, izveze i proda u inostranstvu po ceni koju naplaćuje od potrošača u Srbiji. Udruženje takođe preporučuje distributerima gasa u Srbiji, kojih je 33, da promene delatnost, jer uskoro više neće imati kome da distribuiraju najskuplji energent u Evropi.

Ćirilović ističe i da su informacije o povećanju potrošnje gasa u Srbiji netčane, jer se ona svakako ne povećava, posebno ne broj potrošača, mada je, kako tvrdi, zbog lošeg kvaliteta tog energenta, potrebno potrošiti više kubika da bi se postigla potrebna temperatura.

– Na zahtev nadležnima da se utvrdi koliko u gasu koji se isporučuje potrošačima ima uvoznog, a koliko domaćeg gasa, odgovor nismo dobili, a kalorijska vrednost kubika iskazuje se kao da je reč o samo uvoznom gasu. Uz to, bilo bi dobro i da neko odgovori na pitanje zašto se pri obračunavanju cene energenta ide naruku uvozno-izvoznim lobijima, a na štetu potrošača – naglašava Ćirilović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор